Indiase dans

Van de Indiase dansen is Bharata Natyam een populaire dansstijl. Bharata Natyam wordt gezien als een vorm van Yoga. Tevens is het een combinatie van muziek, kleur en ritme, waarbij gebruik wordt gemaakt van gezicht expressies (Abhinaya) en handgebaren (Hasta’s). Bollywood dansen is een mix van verschillende dansstijlen, en heeft zijn oorsprong in de Indiase films. Deze vormen vooral vrolijk en swingende bewegingen.

Dansen is bidden met de benen, 
Marcheren is vloeken met de voeten.

– citaat Wim Kan

Bharata Natyam

De Indiase klassieke dansen kennen een traditie van duizenden jaren. Oorspronkelijk werden de dansen in de tempels gedanst door devadasi’s (dienaressen van god). Op een begrijpelijke manier ‘vertelden’ zij  de verhalen en mythes over de goden, door middel van zang, dans en toneel. Door de Britse overheersing raakten de dans en de rol van devadasi’s in verval. Tijdens de jaren ‘20 hebben een aantal belangrijke pioniers, waaronder Rukmini Devi Arundale (en met haar oprichting van Kalakshetra- de dansuniversiteit voor Bharata Natyam, Madras) ervoor gezorgd dat de dans in ere werd hersteld en een podiumkunst werd. En heeft het zijn spirituele ondertoon behouden.

Iedere regio in India heeft zijn eigen dansstijlen, vaak beïnvloed door de regionale muziekstijlen. Een aantal basiselementen komen in alle dansstijlen voor: het Hindoeïsme en de Indiase mythologieën, bhakti (devotie) en het gebruik van handgebaren (hastas) om een verhaal uit te beelden (Abhinaya).

De meest voorkomende klassieke Indiase dansen zijn Bharata Natyam (Tamil Nadu, Zuid-India), Kathak (Noord-India), Mohiniyattam (Kerala, Zuid-India), Odissi (Orissa, Oost-India), Kuchipudi (Andra Pradesh).

Bharata Natyam
Bharata Natyam is de klassieke Tempeldans uit het zuiden en wordt gezien als een vorm van Yoga. Zij vindt haar oorsprong in de Natya Shastra geschreven door Bharata. De Natya Shastra wordt de vijfde Veda genoemd en vertelt o.a. over de theorie van dans, drama en muziek. Deze komt voort uit de 4 Veda’s: Rigveda, Yajurveda, Samaveda en Atharvaveda.

Bharata Natyam is een samenvoeging van 3 onderdelen, Bha – Bhava (emotie), Ra – Ragam (melodie) en Ta – Thalam (ritme).  Natyam betekent dans.

Bharata Natyam heeft veel dimensies, zoals lichaamsbewegingen, gezichtsuitdrukkingen/expressie (Abhinaya), handgebaren (Hasta’s), voetenwerk, ritme, muziek en dans poetry.

Bharata Natyam omvat 3 categorieën:

  • Nritta – pure technische dans zonder betekenis. Abstract, snel en ritmisch aspect van de dans.
  • Natya – expressieve/verhalende vorm van de dans, door middel van handgebaren en gezichtsexpressie.
  • Nritya – combinatie van Nritta en Natya. Combinatie van pure / abstracte dans en expressieve / verhalende dans

Vroeger uitgevoerd door Devadasi’s in de tempels, hedendaags een podiumkunst en de meest uitgevoerde dansstijl van India over de hele wereld. Bharata Natyam sterkste kracht is de mogelijkheid om je uit te drukken via emoties, en dit gevoel over te brengen aan het publiek.

Bollywood filmdansen

Bollywood filmdansen, een geliefde dansvorm vinden hun oorsprong in de filmindustrie van Mumbai. Ze zijn bijzonder vrolijk en hebben vaak de liefde als thema. De basisbewegingen vinden hun oorsprong in klassieke Indiase dansen en volksdansen, tot allerlei vormen van moderne en ook westerse dansen.

Bollywood is de bijnaam voor de Indiase filmindustrie. Het is een samenvoeging van Bombay (het huidige Mumbai) en Hollywood (centrum Amerikaanse filmindustrie). In Mumbai worden massa’s films per jaar afgeleverd, het is de grootste filmindustrie ter wereld. De films zijn in het algemeen levendige musicals met tijdloze verhalen over liefde en onrust en speelt zich af tussen de ‘good gay’ en ‘bad guy’. De held/heldin is vaak omringd door een groep dansende supporters, het decor is dikwijls een prachtig natuurlandschap of majestueuze gebouwen. Je kunt van deze films genieten, ongeacht de taal, zodat de Bollywood films en dansen ook buiten India heel populair zijn.

Bollywood films zijn in het leven geroepen om de bevolking even te laten ontsnappen van de realiteit. Ze konden zich dan identificeren met hun rolmodel uit Bollywood, de kleurrijke wereld waarin iedereen er mooi uitziet en kan zingen en dansen.

Deze films bevatten een flinke dosis muziek en dans. Deze dansen gaan van zeer klassiek (oude films) tot zeer modern (hedendaagse films). De klassieke, traditionele Indiase dansen als basis worden vermengd met Westerse dansen zoals streetdance en Arabische dansen zoals buikdans. Maar ook salsa en Afrikaanse dans worden eraan toegevoegd. Deze mix levert vloeiende, swingende, energieke dansen, kleurig en vol vrolijkheid.

Deze Indiase dansstijl spreekt een breed publiek aan: van jong tot oud, van amateurs tot professionals.

Indiase dansen

De Indiase dansen zijn een mix, van verschillende dansstijlen, de klassieke Bharata Natyam, Bollywood filmdansen en volksdansen. Er wordt gevarieerd met combinaties van stappen. Mohini put uit haar rijke danservaring, waardoor de volgende lessen worden aangeboden.

Bharata Natyam – Bollywood filmdansen – Semi-klassiek – Fusion

– Volksdansen – Bhangra dansen – Bollyrobics – Natya (dans) Yoga

In de lessen werk je onder andere aan, danshouding & technieken, uiting van gevoelens, handgebaren (Hasta´s), gezichtsexpressie (Abhinaya), gebruik van de ruimte en coördinatie in verschillende bewegingen.

Inhoud van een les:
We starten met een warming up,
Vervolgens worden stapsgewijs danspassen aangeleerd, op muziek.
Er wordt gewerkt aan het opbouwen van stabiliteit (aarding), balans, (innerlijke) kracht, souplesse en uithoudingsvermogen. Met aandacht voor concentratie en vloeiende bewegingen.
Daarna komt de choreografie.

Je maakt als eerste kennis met de basis van de klassieke Indiase dans. Met genoeg basiskennis komt ook eigen inbreng en Bollywood dansen aan bod. Vervolgens wordt dit bijvoorbeeld aangevuld met volksdans en semi-klassieke dansstijlen. Daarnaast leren de leerlingen niet alleen praktijk, maar ook theorie. Bijvoorbeeld oorsprong van een dansstijl, het ritme en betekenis van verschillende handgebaren.

 

Intensieve danslessen, verdiepende lessen, lekker bewegen op muziek en rustigere lessen, met handgebaren, lichaamshouding en gezichtsexpressies. Voor beginners en gevorderden, en voor kinderen en (jong) volwassenen, worden diverse stijlen aangeboden.

Op aanvraag wordt een workshop of een serie van lessen voor groepen aangeboden.

Je kunt al vanaf 5 jaar komen dansen. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op!

Indiase dans voor kinderen

Via de Indiase dansen leren kinderen op een speelse manier hun lichaam kennen en de Indiase cultuur. De grove en fijne motoriek wordt verbeterd, ze worden sterker en leniger en het heeft positief effect op de concentratie en het zelfvertrouwen.

Indiase dansen
De Indiase dansen voor kinderen zijn een mix van de klassieke Bharata Natyam, Bollywood filmdansen, yogaoefeningen en spelletjes.

Inhoud van een les:
We starten met een warming up,
Vervolgens worden stapsgewijs danspassen aangeleerd, op muziek.
Daarna komt de choreografie.

Er wordt gewerkt aan het opbouwen van:

  • stabiliteit
  • balans
  • kracht,
  • souplesse
  • uithoudingsvermogen
  • concentratie

Afhankelijk van het accent maak je kennis met de klassieke Bharata Natyam en/of Bollywood filmdansen. Met genoeg basiskennis komt ook eigen inbreng aan bod op een speelse manier. Daarnaast leren de leerlingen niet alleen praktijk, maar ook theorie. Bijvoorbeeld oorsprong van een dansstijl, het ritme en betekenis van verschillende handgebaren.

In de lessen werk je onder andere aan, danshouding & technieken, uiting van gevoelens, handgebaren (Hasta´s), gezichtsexpressie (Abhinaya), gebruik van de ruimte en coördinatie in verschillende bewegingen.

Je kunt al vanaf 5 jaar komen dansen.

Note: Afhankelijk van de leeftijd zal er meer/minder aandacht worden besteed aan dansbeheersing.

Guru Parampara - Bharata Natyam

De dansvorm Bharata Natyam heeft Mohini geleerd van haar guru  (leraar) Aartie Jagmohan en haar moeder Srimati Madhoerie Jagmohan. De dansstijl die guru Madhoerie doceert is de Pandanallur stijl, een welbekende dansstijl in Nederland. Madhoerie heeft volgens het guru-sishya parampara  (leraar-leerling systeem) onderricht gehad van guru Rajamani Knols. Op het gebied van Bharata Natyam heeft wijlen Srimati Rajamani Knols onderricht gehad in zowel dans als nattuvangam van haar guru Kittappa Pillai. Hij was een directe afstammeling van het Tanjore (Thanjavur) kwartet.

K.P. Kittappa Pillai was de zoon van Sagnitha Kalanidhi Sri K. Ponniah Pillai en directe afstammeling van Tanjore kwartet, die de basis heeft gelegd van de Bharata Natyam zoals deze in de huidige vorm bekend is.

Het Thanjavur Quartet waren vier broers, Chinnayya, Ponnayya, Sivanandam en Vadivelu, die leefden in het begin van de 19e eeuw en bijdroegen aan de ontwikkeling van Bharatanatyam en Carnatische muziek. Zij werden opgeleid in muziek door Sri Muthuswami Dikshitar. Hun composities zijn tot op de dag van vandaag een vaste waarde gebleken bij Bharatanatyam-artiesten.

Mohini heeft onderricht gekregen van guru Smt. Padmini Rao, aan de Ponnaiya Lalitha- Kala Academy, Bangalore. Wijlen Srimati Padmini Rao [feb 2007] heeft onderricht gehad in zowel dans als nattuvangam van de beroemde guru Kitappa Pillai, Madras. Smt. Padmini Rao heeft talloze nationale en internationale titels op haar naam staan. In gedachten leeft zij voort, eren we haar kennis en inzet om de danskunst te verspreiden.

Mohini’s studie gaat nog steeds door met masterclasses van beroemde Bharata Natyam-dansers: Leela Samson, Rama Vaidyanathan, Shijit Nambiar & Parvathi Menon, Urmila Sathyanarayanan, Lavanya Ananth, Renjit Babu & Vijna Vasudevan, Bragha Bessels, Rukmini Vijayakumar, Alarmel Valli, Vaibhav Arakar, Priya Darshini Govind en Janaki Rangarajan. Ze studeert op Milapfest Summer Dance Camps in Engeland en speciale lessen in India.

Mohini volgt talam lessen bij mridangam Maestro Vidwan S.V. Giradhara en Sr. Jitinder. En volgt verder onderricht bij Smt Sitra Bonoo. In 2018 heeft zij succesvol het Bangalore State Examination of Bharata Natyam-junior behaald, bij ‘Music, Dance and Talavadya’ University in Bangalore.

Mohini studeert nu al bijna 30 de Bharata Natyam en blijft zich verder verdiepen.

Proefles

Wil je eerste een keertje proberen, boek een proefles voor maar €5,- en doe lekker mee.

Adres

Sint Trudostraat 10
5616 GB Eindhoven,

 

Telefoon

+31 (0) 647440447

Faq | Algemene voorwaarden | Privacy policy