Indiase Dans

Indiase Dans

Intensieve danslessen, verdiepende lessen, lekker bewegen op muziek en rustigere lessen, met handgebaren, lichaamshouding en gezichtsexpressies. Voor beginners en gevorderden, en voor kinderen en (jong) volwassenen, worden diverse stijlen aangeboden. De basis van de diverse dansstijlen is de Bharata Natyam.

Bent u geinteresseerd in een Indiase dansvoorstelling, workshops en/of Indiase Danslessen, neem dan contact met ons op!

Dansen is bidden met de benen;
Marcheren is vloeken met de voeten. – citaat Wim Kan

Bharata Natyam

Bharata Natyam is de klassieke Tempeldans uit het zuiden en wordt gezien als een vorm van Yoga. Zij vindt haar oorsprong in de Natya Shastra geschreven door Bharata. De Natya Shastra wordt de vijfde Veda genoemd en vertelt o.a. over de theorie van dans, drama en muziek. Deze komt voort uit de 4 veda’s: Rigveda, Yajurveda, Samaveda en Arthaveda.

Bharata Natyam heeft veel dimensies, zoals lichaamsbewegingen, gezichtsuitdrukkingen (Abhinaya), handgebaren (hasta’s/mudra’s), voetenwerk, ritme, muziek en dans poetry. Vroeger uitgevoerd door Devadasi’s in de tempels, hedendaags een podiumkunst en de meest uitgevoerde dansstijl van India over de hele wereld. Bharata Nataym sterkste kracht is de mogelijkheid om je uit te drukken via emoties, en dit gevoel over te brengen aan het publiek.